ساگودانہ: تمام گھرانے کی صحت کا قدرتی محافظ
ساگو دانہ چھوٹے چھوٹے سفید رنگ کے موتیوں جیسے دانے ہوتے ہیں۔ جنہیں دودھ یا پانی میں پکایا جاتا ہے۔یہ ایک درخت کے تنے سے حاصل کیے جاتے ہیں۔ یہ کھجور سے مشابہت رکھنے والا ایک پام نما درخت ہوتاہے۔ جسے ساگو پام ( Sago Palm) کہا جاتا ہے۔ ہندی، پنجابی اور بنگالی میں سابو دانہ کہا جاتا ہے۔
درخت پر پھل آنے سے پہلے اس کا گودا کاٹ کر الگ کر لیا جاتا ہے اور پھر اسے خشک کر کے محفوظ کرتے ہیں۔ یہ گول دانے ہوتے ہیں جو بے بو اور سفید رنگ کے ہوتے ہیں۔ اس کا ذائقہ پھیکا ہوتا ہے۔
حکما اور اطبا نے ساگو دانہ کی افادیت اور بطور غذا اس کے استعمال کی اہمیت کو اجاگر کیا ہے۔
ساگو دانہ ملاکو کے جزیروں میں کثرت سے پایا جاتا ہے۔جبکہ فلیگا نامی جزیرہ ساگو دانہ کی کاشت اور پیداوار کے حوالے سے مشہور ہے۔ اس کے علاوہ ساگو دانہ نیو گنی میں بھی کاشت کیا جاتا ہے۔
ساگو دانہ میں پائے جانے والے کیمیائی اجزا:
ساگو دانہ کاربوہائیڈریٹ فراہم کرنے کا اہم ذریعہ ہے۔اس میں پروٹین کی بھاری مقدار پائی جاتی ہے۔ یہ وٹامن کے، وٹامن بی کمپلیکس، کیلشیم،پوٹاشیم، زنک، آئرن اورفائبر، فولک ایسڈسے بھرپور ہوتا ہے۔
ساگو دانہ کے طبی فوائد:
غذائیت سے بھر پور ساگودانہ کی افادیت سے سب ہی واقف ہے۔ یہ تقریباً دو ہزار برس سے انسان استعمال کرتا چلا آ رہا ہے۔ اس کے حیرت انگیز طبی فوائد بہت سے ہیں۔
ہڈیوں کی نشوونما:
کیلشیئم، آئرن اور فائبر سے بھر پور ساگودانہ ہڈیوں کی صحت اور مرمری ہڈیوں کی لچک کو بہتر بنانے میں اہم کردار ادا کرتا ہے۔ اس کے استعما ل سے تھکاوٹ دور ہوتی ہے۔ ساگودانہ کو بچوں کی ابتدائی غذا میں شامل کرنے سے بچوں کی ہڈیاں مضبوط ہوتی ہیں اور قد میں اضافہ ہوتا ہے۔
پیدائشی نقائص:
غذائی اجزا کی کمی اور غلط ادویات کا استعمال اکثر بچوں میں پیدائشی نقائص کا سبب بن جاتا ہے۔ ساگو دانہ میں پایا جانے والا فولک ایسڈ اور وٹامن بی 6 بجوں کی بہترین نشونما میں اہم کردار ادا کرتا ہے۔ اسی وجہ سے ماہرین حاملہ خواتین کو ساگو دانہ کھانے کا مشورہ دیتے ہیں۔
پٹھوں کی افزائش:
ساگودانہ پروٹین کی بھر پور مقدار فراہم کرتا ہے۔ ساگودانہ کے استعمال سے پٹھے مضبوط ہوتے ہیں اور متاثرہ پٹھوں کی افزائش ہوتی ہے۔ ساگو دانہ کو روز مرہ کی غذا میں شامل کیا جا سکتا ہے۔
متوازن بلڈ پریشر:
ساگو دانہ پوٹاشیم کی بھر پور مقدار پائے جانے کے سبب خون کی گردش متوازن رکھتا ہے جس سے دل کی صحت بہتر ہوتی ہے۔ ساگو دانہ کے استعمال سے بلڈ پریشر کنٹرول میں رہتا ہے۔ بی پی کے مریضوں کے لیے ایک دن میں ایک کپ سادہ پکا ہوا ساگو دانہ تجویزکیا جاتا ہے۔ اس کے باقاعدگی کے استعمال سے با آسانی بلڈ پریشر کے مسئلے پر قابو پایا جا سکتا ہے۔
طاقت و توانائی کا ذریعہ:
ورزش یا دیگر سخت جسمانی سرگرمیوں میں زیادہ دیر تک مشغول رہنے والے افراد کے لیے ساگو دانہ بے حد مفید ہے۔ اس کے استعمال سے تھکن کم ہوتی ہے اور کمزوری دور ہوتی ہے۔ مسلز بنانے کے شوقین افراد اسے اپنے ناشتے میں شامل کر سکتے ہیں۔ دن کے آغاز میں اسے کھانے سے تا دیر بھوک کا احساس نہیں ہوتا اور انسان خود کو ہلکا اور طبیعت مثبت محسوس ہوتی ہے۔
وزن میں اضافہ:
وزن بڑھانے کے خواہشمند افراد ساگودانہ کا دودھ کے ساتھ روزانہ استعمال کر سکتے ہیں۔ ساگودانہ کھانے سے وزن میں اضافہ ہوتا ہے۔ جبکہ غذائی ماہرین ساگو دانے کو سپلیمنٹس سے بھی زیادہ صحت کے لیے مفید قرار دیتے ہیں۔
قد میں اضافہ:
اگر آپ بڑھنے والے بچو ں کوساگودانہ کھلائیں تو اسکے باقاعدہ استعمال سے آپکے بچوں کے قدمیں اضافہ ہوسکتاہے۔بچوں کے لئے یہ بے حد فائدہ منداورقد میں اضافہ کے لیے بہترین غذا ہے۔
نظام ہاضمہ:
نظام ہاضمہ اور آنتوں کی صحت کے لیے ساگو دانہ بے حد مفید ہے۔ اس سے معدے کے مسائل جیسے کہ قبض، بدہضمی اور گیس وغیرہ کے ساتھ کولیسٹرول کی سطح کو بھی بہتر بنا تا ہے۔ ساگودانہ جسم کی اضافی چربی بھی پگھلانے میں مدد فراہم کرتا ہے۔
ساگودانہ کے استعمال کے طریقے:
اسے کھیر، پڈنگ، سوپ، کیک، پین کیک، بریڈ، کھچڑی اور بائنڈنگ یعنی کسی بھی غذا کو گاڑھا کرنے کے لیے استعمال کیا جا سکتا ہے۔
خالی دودھ یا پانی میں پکا کر بھی استعمال کیاجاسکتاہے اورگاڑھاہونے پر حسب ضرورت چینی ملا کر استعمال کریں۔
بچے اگر اسے کھانا پسند نہ کریں تو ساگو دانہ کو دودھ میں ابال کر چھان کر الگ کر لیں، اب یہ دودھ بچوں کو پلایا جا سکتا ہے۔
اسے آلو میں ملا کر اس کے کٹلس بھی بنائے جا سکتے ہیں۔!
پوسٹ اچھی لگے تو پیج کو لائیک کریں اور صدقہ جاریہ سمجھ کر آگے لوگوں کو بھی بتائیں ۔
*❣ﺧَﻴﺮُﺍﻟﻨَّﺎﺱِ ﻣَﻦ ﻳًﻨﻔَﻊُ ﺍﻟﻨَّﺎﺱ❣*
Sagodana:
A characteristic defender of wellbeing for the whole family
Sago seeds are little white pearl like seeds. Which are cooked in milk or water. They are gotten from the storage compartment of a tree. It is a palm-like tree looking like a date palm. Which is called Sago Palm (Sago Palm). In Hindi, Punjabi and Bengali it is called sabo dana.
Before the organic product comes on the tree, its mash is cut and isolated and afterward dried and saved. These are round granules which are scentless and white in variety. It has a dull taste.
Hakama and Atba have featured the convenience of sago grain and its utilization as food.
Sago is bounteously tracked down in the islands of Malako, while the island of Falega is popular for the development and creation of sago. Aside from this, sago is likewise developed in New Guinea.
Substance constituents found in sago seed:
Sago is a significant wellspring of sugars. It contains high measure of protein. It is plentiful in vitamin K, vitamin B complex, calcium, potassium, zinc, iron and fiber, folic corrosive.
Health advantages of Sago Seed:
Everybody knows about the wholesome advantages of sagodan. It has been utilized by people for right around 2,000 years. Its astounding health advantages are quite a large number.
Bone development:
Wealthy in calcium, iron and fiber, teak assumes a significant part in working on bone wellbeing and adaptability of marble bones. Its utilization eases weariness. Counting sagodan in the early eating routine of kids fortifies the bones of youngsters and builds their level.
Birth deserts:
Lack of healthy sustenance and utilization of wrong medications frequently cause birth surrenders in youngsters. Folic corrosive and vitamin B6 found in sago seed assume a significant part in ideal development of the hatchling. Hence, specialists encourage pregnant ladies to eat sago.
Muscle development:
Sago gives adequate measure of protein. The utilization of sagodan reinforces the muscles and advances development of the impacted muscles. Sago can be remembered for the everyday eating regimen.
Adjusted circulatory strain:
Because of its rich substance of potassium, sago seeds balance blood dissemination which further develops heart wellbeing. Pulse is taken care of with the utilization of sago seeds. One cup of plain cooked sago seeds a day is suggested for BP patients. Its ordinary use can without much of a stretch control the issue of pulse.
Wellspring of force and energy:
Sago is very helpful for individuals who participate in practice or other demanding proactive tasks for quite a while. Its utilization lessens exhaustion and eliminates shortcoming. The people who need to assemble muscles can add it to their morning meal. In the wake of eating it toward the start of the day, one doesn't feel hungry until late and the individual feels light and good.
Weight gain:
Individuals who need to put on weight can polish off sagodan with milk day to day. Eating low quality food prompts weight gain. While nutritionists consider sago seeds to be more useful for wellbeing than supplements.
Expansion in level:
In the event that you feed cosagodana to your developing kids, its standard utilization can expand the level of your kids. It is very useful for youngsters and the best nourishment for expanding level.
Stomach related Framework:
Sago seeds are very useful for stomach related framework and gastrointestinal wellbeing. It additionally further develops cholesterol levels alongside gastrointestinal issues like clogging, acid reflux and gas and so forth. Sagodana additionally assists in dissolving abundance body with fatting.
Ways of utilizing Sagodana:
It very well may be utilized to thicken puddings, puddings, soups, cakes, hotcakes, breads, chutneys and ties - any food.
It can likewise be cooked in plain milk or water and when it thickens, add sugar as required.
In the event that the youngsters could do without to eat it, then heat up the sago grain in milk and channel it independently, presently this milk can be taken care of to the kids.
It can likewise be blended in with potatoes to make cutlets.
In the event that you like the post, if it's not too much trouble, similar to the page and enlighten others as good cause.

0 Comments